Ouderdomswratten, ook wel een verruca seborrhoica genoemd, is een goedaardig aangroeisel van de huid. Ze ontstaan bij veel mensen op de volwassen leeftijd. Vaak verschillen ouderdomswratten erg van elkaar. De ene ouderdomswrat kan er wratachtig uit zien, maar soms lijken ze heel erg dun en lijkt het meer een bruine vlek dan een wrat. Ook verschilt de kleur van een ouderdomswrat, deze kan verschillen van huidkleurig tot donkerbruin. Sommige mensen kunnen honderden ouderdomswratten ontwikkelen. De afmeting van een ouderdomswrat kan tevens erg verschillen, van enkele millimeters tot enkele centimeters. De huidtherapeut biedt verschillende behandelingen aan:

  • Fibromen (steelwratjes), ouderdomswratjes (verruca seborrhoica) en kleine goedaardige verhevenheden in de huid komen vaak voor. Denk bijvoorbeeld aan fibroompjes in oksels, hals of onder de borst. Coagulatie kan hier een goede oplossing voor zijn. De behandeling geschiedt door middel van een klein naaldje. Doordat er stroom wordt afgegeven, wordt de naald heet en zal het fibroompje worden weggebrand. Ouderdomswratjes zullen worden verwijderd door middel van een curette. Dit is een scherp lepeltje waarmee de ouderdomswrat van de huid wordt geschraapt. In veel gevallen gebeurd dit onder lokale verdoving. Na de behandeling zullen er wat korstjes ontstaan, wat vanzelf geneest.

  • Cryotherapie is een behandeling wat geschiedt middels bevriezing om huidaandoeningen te behandelen. Aandoeningen wat met cryotherapie te behandelen zijn, zijn ouderdomsvlekken, wratten of pigmentplekken. De huidtherapeut gebruikt vloeibare stikstof uit een speciale spuitbus. Hiermee wordt gericht op de behandelde plek gespoten. Het uiteindelijk verdampen van de stikstof koelt de huid af. Vaak wordt een plek twee keer bevroren, met een tussenpoos van een aantal seconden. De behandeling is licht gevoelig. Na de behandeling zal er een wondje ontstaan, wat vanzelf geneest.