Couperose
Couperose is de naam voor een toename van de kleine bloedvaatjes. Vaak komen deze voor op het gelaat, met name op wangen en neus. Couperose bestaat uit vele, vaak kleine, bloedvaatjes in de huid die teleangiëctasieën worden genoemd. De bloedvaatjes zullen niet vanzelf verdwijnen, ook niet door bepaalde (op recept voorgeschreven) crèmes. Couperose geeft in enkele gevallen klachten als een branderig gevoel, maar vaak worden ze als cosmetisch storend ervaren. Het ontstaan van couperose is niet bekend. Een aantal factoren kunnen couperose beïnvloeden, zoals roken, alcohol gebruik, scherp/kruidig eten en overmatig blootstelling aan (zon)licht. De huidtherapeut biedt de volgende behandelingen aan:

  • Met behulp van de vaatlaser kunnen we uiteenlopende vaatproblematiek behandelen op gelaat (couperose, rosacea, spinnenkopjes, bloedblaasjes, wijnvlekken enz.) en/of op lichaam (gesprongen bloedvaatjes enz.) Bij de vaatlaser dringt het laserlicht in het hemoglobine (in de rode bloedlichaampjes) in de bloedvaten. Hierdoor worden de vaatjes gericht verwarmd, zonder beschadiging van de huid, waardoor de vaatwand beschadigd wordt. De vaatjes zullen smaller/kleiner/ lichter worden ook zal dit goed terug te zien in de verminderde algehele roodheid. Er zullen vaak enkele vaatjes zichtbaar blijven, maar binnen gewenste mate. In enkele gevallen zullen vaatjes helemaal verdwijnen. Voor en na de behandeling worden er foto’s gemaakt, zodat het resultaat goed te beoordelen is. Bij de vaatlaser mag het behandelde gebied niet worden blootgesteld aan zonlicht. Dit betekent dat overmatig zonlicht 6 weken voor en 6 weken na de behandeling tegengegaan moet worden. Door middel van een zonnebrandcrème met SPF30 of hoger. Afhankelijk van uw wens en de conditie van de huid zijn er vaak meerdere behandelingen nodig. De huidtherapeut zal met u overleggen hoeveel behandelingen wenselijk zijn voor het meest optimale effect.

  • Medische camouflage wordt toegepast bij huidverkleuringen en huidoneffenheden. Denk hierbij aan littekens, wijnvlekken of vitiligo (lichte plekken op de huid). De huidtherapeut zorgt door middel van de speciale camouflageproducten dat de plekken minder opvallend worden. De camouflageproducten kunt u, na het aanmeten van de juiste kleur samen met de huidtherapeut, dagelijks zelf op uw huid aanbrengen. De aanbrengtechniek wordt in het consult samen met de huidtherapeut geoefend. Vaak wordt camouflagetherapie ingezet als de aandoening voorkomt op delen van het lichaam die niet bedekt worden, denk bijvoorbeeld aan gezicht, hals en handen. Voordeel van de camouflageproducten zijn dat ze stoot- en veeg vrij zijn, tevens is de camouflage waterafstotend. In de praktijk wordt gebruik gemaakt van het merk DermaColor. Tevens bestaat er van deze variatie ook een light-serie, deze crème is wat lichter van textuur waardoor deze iets minder opvallend is. Het kan zijn dat voor het mooiste resultaat twee kleuren moeten worden besteld.